nurbulgaria.com» Събития

Олимпиада по роботика - 24.04.2015НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ПО РОБОТИКА НУР БЪЛГАРИЯ

Web: www.nurbulgaria.bg E-mail: nurplovdiv@gmail.com Tel: 899672428

Facebook: Национално училище по роботика НУР Пловдив

Първата Национална ученическа олимпиада по роботика – НУОР, ще събере най-малките роботици на 23 и 24 април в Пловдив. Уникалната надпревара на ученици с роботи ще се проведе в Международен панаир-Пловдив, в рамките на Международен панаир на тренировъчните фирми. Инициативата е на Национално училище по роботика-НУР-България.

Организатори са: НУР-България, Международен панаир-Пловдив, Национален институт по роботика към БАН и сдружение „Морски сговор”.

Целта е чрез състезание да се провокира интерес у децата към новите технологии и роботи, които навлизат все по-активно в нашето ежедневие и бит.

Децата имат нужда от познания в техниката още в най-ранна възраст, но, за жалост, науката Роботика все още не е предмет на българското образование. И учениците се задоволяват с уменията да боравят и да са факири в очите на възрастните единствено с модерните мобилни устройства – айфони, смартфони, таблети и пр.

НУР-България /Национално училище по роботика/ направи първите стъпки в създаването на интерес и култура на малките деца в областта на техниката. Разкри клонове в Пловдив, София, Асеновград. Първите няколко випуска на НУР-България, вече са ученици с начални познания по роботика. У тях пламъчето на науката е запалено. Те продължават напред. И както всички деца, искат да се състезават, защото в условията на надпревара се раждат победители.

Това е целта на Първата Национална ученическа олимпиада по роботика – да запали пламъчето на технологичното познание у децата от най-крехка възраст – от 1. клас. За да може до достигане на възраст, когато са готови да изберат професия, да имат достатъчно познания и умения в областта на роботиката.

Национална ученическа олимпиада по роботика се провежда в рамките на Тренировъчен фест в Международен панаир Пловдив – двете възможно най-подходящи места за старт на един нов форум за младите хора, който е устремен към бъдещето на цялата нация.

Като всяко начало е трудно. Науката Роботика не се изучава в училище, нито е свободноизбираем предмет. Очакваме участие основно на учениците от НУР-България и деца, които се занимават с роботи самостоятелно вкъщи. Убедени сме, че тази първа крачка в посока създаване на интелектуален технически потенциал още в детска възраст, е крачка по един дълъг и много переспективен път за България.

Инж. Александър Чобанов  


«